مشاهده ابرها برای اولین بار به چشم بشر
برای اولین بار بشر موفق شد که ابرهای موسوم به NLC یا ابرهای درخشان را از بالای سر آن مشاهده نماید! فضاپیمای AIM متعلق به سازمان ناسا ، تصاویری را با (طول موج ترکیبی UV) در ارتفاع حدود 600 کیلو متری بالای منطقة قطب شمال از این پدیدة خارق العاده ، تهیه نمود. ادامه خبر را مشاهده نمایید
این تصاویر در 11 ژوئن امسال در اختیار ناسا قرار گرفت. AIM که در 25 آوریل 2007 به فضا پرتاب شد ، مأموریت دارد که صرفاً به مطالعة دقیق بر روی این پدیده پرداخته و تصاویر واضحی را از این ابرها در اختیار دانشمندان قرار دهد. تصاویری که در اینجا ملاحظه می کنید اولین مرحله از مأموریت این فضاپیماست که به خوبی انجام شد و AIM توانست این عکسها را به زمین ارسال کند. در دومین مرحله از مأموریت این فضاپیما که به مدت دو سال به طول می انجامد ، AIM وظیفه دارد که محتویات این ابرها را به لحاظ مواد و ذرات ریز تشکیل دهنده مورد بررسی قرار داده و مشخص کند که گرد و غبار موجود در فضا در پیدایش این ابرها چه نقشی دارد.
ابرهای NLC که اولین بار در قرن 19 میلادی مشاهده شدند، منحصراً در عرضهای جغرافیائی بالای قطب ملاحظه می شدند، اما اخیراً این ابرها شدت و گسترش بیشتری پیدا کرده اند و در ج=نوبی ترین مناطق نیمکرة شمالی مانند یوتا و کلورادوی آمریکا هم رصد شده اند.
یکی از مدیران محقق در پروژة AIM –آقای جیمز راسل از دانشگاه Hampton – می گوید : واضح است که این ابرها پیوسته در حال تغییر هستند و این نشانه ای از تغییر در اتمسفر کرة زمین می باشد!؟ و ما دقیقاً نمی دانیم که این تغییر چگونه و چرا رخ می دهد؟ آیا ابرهای NLC نشانه ای از گرم شدن زمین (Global Warning) است؟ باید منتظر نتیجه تحقیقات فضاپیمای AIM باشیم تا شاید پاسخ به این سؤالات مشخص گردد.
نگارنده : متأسفانه عده ای از کارشناسان و رصدگران کشورمان معتقدند که این پدیده منحصراً به دلیل خروج گازهای فضاپیماها و موشکهای پرتابی به خارج از جو زمین تشکیل می شود ! اگرچه گازها و ضایعات باقیمانده از سوخت مو شکهای فضایی ، پدیدة NLC را تقویت می کند اما تنها عامل پیدایش این پدیده نبوده و نیست!
علاقه مندان برای کسب اطلاعات دقیق تر به مقالة آقای دکتر تونی فیلیپس کارشناس ناسا که در سال 2003 نوشته شده است مراجعه فرمایند.
منبع : SpaceWeather